Internationaal
Rapport Arts & Early Childhood
Rapport Arts & Early Childhood
Kunstenaars
Flevolab Nieuwe Maker - Cox Janssens
Flevolab Nieuwe Maker - Cox Janssens
Nieuwsflits
2turvenhoog festival komt er weer aan!
2turvenhoog festival komt er weer aan!
Projecten | Erasmus+ Arts & Early Childhood | Jong beginnen

Erasmus+ bezoek in Almere

We zijn al ruim zes jaar onderdeel van het internationale uitwisselingsprogramma Erasmus+, waarbij we samen met onze Europese partners uit Frankrijk, Spanje en Schotland onderzoeken hoe kunst en creativiteit geïntegreerd kan worden in de sociaal maatschappelijke omgeving van het jonge kind.

Op bezoek in het veld

Een paar keer per jaar gaan we bij elkaar op bezoek en bekijken we belangrijke locaties in de omgeving van het jonge kind, om zo inzicht te krijgen in hoe het onderwijs en de welzijn georganiseerd is per land. Ook bekijken we ter inspiratie elkaars kunstenfestival. Doordat we binnen dit project onze indrukken op elkaars praktijk delen krijgen we de kans om te reflecteren op de situatie in ons eigen land. Uiteindelijk vormen we zo gezamenlijk een best practice-model.

Be Kind in Cultureel Centrum de Glasbak

De uitwisseling startte bij Cultureel Centrum de Glasbak, waar de voorstelling Be Kind speelde voor jong publiek uit Muziekwijk. Be Kind is de eerste circusvoorstelling voor baby’s in Nederland, gemaakt door Emilie Weisse in co-productie met TENT Producties en 2turvenhoog festival.
Na afloop ging het gezelschap in gesprek met Emilie en de spelers van Be Kind over hun proces en hoe circus werkt voor jonge kinderen.

De diepte in bij peuterspeelzalen uit Jong Beginnen

Integraal kindcentrum de Archipel en de peuterspeelzaal Humpie Dumpie de Berenstad zijn voor ons belangrijke locaties waarmee we nauw samenwerken voor het project Jong Beginnen. Een bezoek aan beide plekken mocht daarom niet ontbreken.

Bij IKC de Archipel gaf de kinderraad samen met de kinderopbouwwerker een presentatie over wat ze doen, wat voor activiteiten zij organiseren en de waarden vanuit waar ze dat doen. Bijvoorbeeld het actief deelnemen aan de leefbaarheid van je eigen woonomgeving.
Bij Humpie Dumpie de Berenstad vertelde de manager en eigenaar meer over hun visie en werkwijze.

Nog zo’n belangrijke plek in de omgeving van het jonge kind is Basisschool en peuterspeelzaal Caleidoscoop, waar de manager VVE (Vroege Voorschoolse Educatie) een rondleiding gaf en meer vertelde over de pilot van de doorstroomgroep op deze locatie. Kinderen van 3 tot 5 jaar oud zitten samen in een groep om de overstap naar de kleuters anders vorm te geven.

Diede Daalman over haar kunstontmoeting

Kunstenaar Diede Daalman was voor haar onderzoek bij Jong Beginnen aan het werk bij Buurcentrum de Wieken. Ze had net een kunstontmoeting gehad met de peuters van Partou de Speelmolen en dit was voor het uitgelezen moment om haar te spreken over wat ze was tegengekomen en had ervaren.

Het bezoek eindigde na een wandeling door het centrum van Almere Stad in de Kunstlinie met het uitwisselen van onze bevindingen. We kijken terug op een geslaagde uitwisseling en kijken alweer uit naar het volgende bezoek.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze activiteiten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!