Internationaal
Rapport Arts & Early Childhood
Rapport Arts & Early Childhood
Kunstenaars
Flevolab Nieuwe Maker - Cox Janssens
Flevolab Nieuwe Maker - Cox Janssens
Nieuwsflits
2turvenhoog festival komt er weer aan!
2turvenhoog festival komt er weer aan!
Internationaal | Erasmus+ Arts & Early Childhood

Bezoek Edinburgh mei 2022 – Bijeenkomst Anna Downie

In mei 2022 hebben we vanuit Erasmus+ een bezoek gebracht, samen met onze partners, aan Edinburgh. Dit bezoek werd georganiseerd door Starcatchers en vond plaats van 10 t/m 12 mei. Hieronder delen we graag een verslag over de bijeenkomst met Anna Downie, Community Engagement Manager bij Starcatchers, geschreven in het Mobilty Report.

'Territorial Action' - werken in gebieden met moeilijke sociaal-economische kenmerken

Anne Downie is werkzaam bij Starcatchers om zich specifiek te richten op het creëren en consolideren van banden tussen de lokale bevolking en de projecten van Starcatchers. Zij is verantwoordelijk voor de uitvoering van de sociaal-culturele projecten van Starcatchers in heel Schotland om te reageren op de problemen en moeilijkheden die ouders in een sociaal maatschappelijk ingewikkelde positie ervaren; isolatie, armoede, afhankelijkheid en verslavingen. De plekken waar Starcatchers werkt zijn in het hart van een wijk met moeilijke sociaal-economische kenmerken. 

Whale Arts

Whale Arts is hier een voorbeeld van. Dit sociaal-cultureel centrum ondersteunt ook de bewoners door onverkochte goederen van supermarkten beschikbaar te stellen in koelkasten bij de ingang. Het gebouw herbergt verschillende verenigingen met een sociaal doel, waarbij altijd prioriteit wordt gegeven aan het werk tegen racisme en voor de integratie van iedereen. Specifiek rond de band tussen ouders en peuters van 0-3 jaar zijn vijf culturele en artistieke actieprojecten opgezet. Voor elk project is een vaste kunstenaar in dienst van Starcatchers en een coördinator. Voor elke sessie worden dan op ad hoc basis artistieke gasten uitgenodigd, afhankelijk van de onderzochte formats. 

Actieterreinen

De actieterreinen zijn gevarieerd, maar altijd verbonden met de vroege kinderjaren. Sommige projecten worden uitgevoerd in samenwerking met lokale goede doelen. Een project werkt bijvoorbeeld in de tuinen met de kinderen van de vereniging 'Children First'. Een ander project richt zich op ouders en tieners via een ander specifiek goed doel. In elk van deze projecten blijft deelname gratis en niet verplicht. Er zijn geen specifieke regels. Ouders zijn vrij om deel te nemen aan wat ze willen in het tempo dat past. Deze vrijheid wordt gewaarborgd zodat ouders zich welkom voelen en veilig binnen een artistieke parktijk. De ouders nemen dit samenzijn ook om te socialisen, hun moeilijkheden te bespreken en elkaar te helpen, dat gebeurt naast het culturele aspect. Starcatchers ziet deze samenkomsten als een kans om later een nieuwe stap te zetten richting meer formele kunstworkshops.

Buitenworkshops

Tijdens COVID waren de activiteiten niet binnen mogelijk waardoor alle workshops zijn aangepast naar een buitenworkshop. De resultaten daarvan waren zeer positief. De betrokkenheid van de kinderen nam toe en hield aan ondanks het slechte weer. Nu worden alle projecten buiten georganiseerd en worden er hybride formaten speciaal voor de winter gemaakt.

Expecting something

Het project Expecting Something werkt met nieuwe en toekomstige ouders die jonger zijn dan 25 jaar en hun baby’s van geboorte totdat ze 2 jaar oud zijn. Hierin wordt er een wekelijkse bijeenkomst georganiseerd waarin kunstenaars een creatieve activiteit organiseren voor de ouders en kinderen. Daarnaast worden hierbij gratis gezonde snacks en warme dranken gefaciliteerd.

Lees meer over Erasmus+

Ga naar de projectpagina Erasmus+

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze activiteiten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!